02. Stadstuin ’t Oude Weeshuis, Papengas 8

253 keer bekeken

Achter buurtcentrum ’t Oude Weeshuis in de binnenstad ligt een prachtige binnentuin met een terras, een speelplaats en een maquette van de Benedenstad zoals die er in 1932 uitzag. De tuin bevat ook een mooi doorsteekje naar de Begijnenstraat.

Het is alweer ruim 9 jaar geleden dat Christel Kokke haar hartewens uitsprak: het realiseren van een echte stadstuin bij het buurtcentrum. De achtertuin van het Weeshuis bestond in die tijd uit een grote betegelde vlakte.

De tuin bestaat uit verschillende delen: het terras met o.a. loungebank en barbecue, het speelgedeelte voor kleine kids, een gazon voor de beweegclub en een plateau voor optredens. Ook is er een open verbinding gemaakt tussen de tuin van het buurtcentrum en de tuin van het gezondheidscentrum * aan de Begijnenstraat. Je kunt dus doorsteken van de Papengas naar de Begijnenstraat. Veel buurtbewoners maken gebruik van deze verkorte route, maar ook veel stadswandelaars komen een kijkje nemen en bewonderen de beide tuinen.

*deze tuin wordt beheerd door Paul Giesen, maar doet tijdelijk niet mee

Maquettehuis
Achter in de tuin, over de gehele breedte, staat een gebouw met een maquette. Wijlen Frans Friederichs heeft een prachtige maquette gemaakt van de Benedenstad, gezien vanaf de Waal, uit 1932. Alles is tot in de perfectie nagemaakt en de maquette is in zijn geheel 12 meter lang. U kunt deze bezoeken op de tijden dat het Weeshuis open is en uiteraard tijdens de Nijmeegse Open Tuinendag. 

Onderhoud
De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers. De gemeente verstrekt hiervoor subsidie.

● Siertuin
● Duurzame tuin
● Tuin met groenten en fruit
 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen