01. Stevenskerktuinen, Sint Stevenskerkhof 32-36A

320 keer bekeken

De omgeving van de Sint Stevenskerk bestond jarenlang vooral uit steen. Na het indienen van een voorstel via MijnWijkplan werden de eerste Stevenskerktuinen aangelegd van ongeveer 100 m². Dat was in oktober 2021. De huidige tuinen beginnen nu aan hun derde zomer. 

 

De bestaande tuinen worden binnenkort flink uitgebreid. Initiatiefnemer Erik Dolman stelde in 2022 het Burgerinitiatief Stevenskerktuinen op. Dit deed hij samen met buurtbewoners, basisschool en kerk. Hierin werd de aan gemeenteraad gevraagd om het Stevenskerkhof maximaal te vergroenen. Op 13 juli 2022 stemde de voltallige gemeenteraad hiermee in. In oktober 2024 starten we met de aanleg van nog eens 500 m² groen. De huidige tuinen worden dus nog vijf keer groter. 

De opzet van de Stevenskerktuinen past in een stroming die in de tuinarchitectuur bekend staat als The Dutch Wave. Je ziet een heel afwisselende beplanting die veel vlinders, bijen en vogels aantrekt. Er bloeit altijd wel iets! Zelfs in hartje winter, voor wie goed kijkt. Het ontwerp is gemaakt door Karen Bertram van kwaliteitstuin.nl.

Het hof wordt onderhouden door de buurtbewoners. De Stevenskerktuinen zijn het gehele jaar toegankelijk voor geïnteresseerden. Volg ontwikkelingen ook via Instagram @Stevenskerktuinen. Daar kun je bijvoorbeeld zien dat er drie slechtvalkjes zijn geboren in de toren. De beide ouders zijn nu veel waar te nemen op het Stevenskerkhof. We verheugen ons op jullie bezoek! 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen