29. Kasje van Doornik, Hackfordpad te Bemmel

252 keer bekeken

Op Landgoed Doornik vindt u het ‘kasje van Doornik’. Deze kas is bespaard gebleven van de sloophamer en dient nu als aandenken aan de vele kassen die hier hebben gestaan. In de kas kunt u klimplanten bewonderen terwijl u koffie of en thee drinkt. Rond de kas ligt een natuurtuin.

● Siertuin
● Duurzame tuin
● Tuin met groenten en fruit
 

Glastuinbouwhistorie
Dit gebied tussen Bemmel en Lent langs de Vossenpels stond sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend om zijn glastuinbouw. Eerst groenten in lage kweekbakken, later voornamelijk potplanten in de zogenaamde Venlokassen. De laatste decennia werd de glastuinbouw verplaatst naar nieuwe locaties met modernere technieken, onder andere naar Huissen. De oude kassen langs de Vossenpels kwamen leeg te staan en raakten in verval. Toen de kassenlocaties werden toegevoegd aan het nieuwe Park Lingezegen, zouden alle oude kweekkassen gesloopt worden. De Stichting Natuurtuin Lingezegen wist, samen met provincie, gemeente Lingewaard, Park Lingezegen en omwonenden, een deel van die kassen te behouden. Zo houden we een stukje cultureel erfgoed in ere.

Natuurtuin
De grond rondom de kas is een natuurtuin met vooral heel veel verschillende inheemse planten. Die biodiversiteit is goed voor planten, dieren en mensen. In tegenstelling tot een cultuurtuin proberen we zo weinig mogelijk de natuur te verstoren en laten de natuur zelf de tuin inrichten. Helemaal zonder ingrijpen gaat het echter niet, dan zou het binnen enkele tientallen jaren tot bos zijn veranderd. Met name de bramenstuiken en het vele riet wordt dan ook weggehaald, evenals de opscheut van bomen. De tuin en kas zijn uitsluitend wandelend of met de fiets te bereiken.

In het kasje vindt u naast koffie, thee ook diverse soorten potplanten. Ook vindt u er informatie over Park Lingezegen, landgoed Doornik en de wandel- en struinroutes in de omgeving.

Vindbaarheid:
Het kasje van Doornik is lastig te vinden. als je wandelend of met de fiets komt dan zoek je in Google Maps naar Kasje van Doornik. Je wordt dan naar het Hackfortpad gewezen.

Kom je met de auto, dan kun je ook de Vossenpelssestraat aanhouden tussen nr. 38 en 40, om daar op het parkeerterrein van Park Lingezegen je auto te parkeren. Loop dan het park in, direct linksaf het Hackfordpad in en na 200 meter aan de linkerzijde vind je het kasje van Doornik.
 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen