31. Marijn Vereijken en Inge Winter, Vrouwe Udasingel 220 Lent

339 keer bekeken

De tuin van Marijn Vereijken (tuinarchitect) en Inge Winter (kunstenaar) is een echte stadsoase, want niet groot, maar door de uitgekiende indeling, verrassend ruim en door het uitbundige groen lekker weelderig. Hij is dan ook vaak in de tuin tijdschriften verschenen.

  •  Siertuin
  • Tuin met kunst
  • Duurzame tuin

Tijdens de open dag is er een expositie van Inge met fotowerken uit de reeks ‘The secret garden’. 

De tuin (60 m2) bestaat uit een boven- en benedentuin. De boventuin is een weelderig begroeid dakterras met een houten vlonder, met aan de flanken een 4-tal klimmers die vanuit de benedentuin omhoog klimmen. De benedentuin is geschakeld aan een werkruimte: het kantoor van Marijn en het atelier van Inge. De benedentuin is opgedeeld in 2 hoofdruimten. De eerste is een smalle, lange loopgang, startend bij de tuinpoort met een in mansoor ingebed stapstenen pad dat overgaat in een stalen trap naar het dakterras. De tweede is de aan de loopgang grenzende hoofdtuin. Deze ligt vóór de glazen pui van het kantoor en is opgebouwd uit 3 ‘kamertjes’. Deze zijn van elkaar gescheiden door beplantingsstroken, met daarin opgaande planten die werken als groene poorten tussen de kamers. Twee kamertjes hebben een terras. Het ene is uitgevoerd als stalen rooster, zwevend boven pachysandra; het tweede is van kleine Belgisch hardstenen tegeltjes. Water is een belangrijk tuinthema. Elke tuinkamer heeft een waterelement: er is een waterschaal voor de vogels, en er zijn twee waterbekkens met subtiel klinkende fonteintjes.
De tuin is duurzaam te noemen dankzij het overwegende, vele groen, dat zelfs geïntegreerd is in de verharding: de paadjes zijn uitgevoerd als stapstenen in beplanting, en het stalen terras zweeft boven een bodembedekker; verder ligt er een sedumdak op de berging, vloeit het afkoppelde regenwater de tuin in, zijn natuurlijke materialen gebruikt. De bijen bevolken de tuin het gehele jaar door dankzij de gespreide bloei van voorjaar tot hoogzomer.
Marijn’s tuinprojecten: www.hetbuitenland.nl; Inge’s kunstwerken: www.winterworks.nl

 

Afbeeldingen

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen