Over ons

Het doel van de Nijmeegse Open Tuinendag is door het openstellen van Nijmeegse tuinen, bezoekers  te inspireren en te verbinden rond het groen en samen te genieten van de prachtige tuinen.

De Nijmeegse Open Tuinendag is een publieksevenement zonder winstoogmerk. We zijn helemaal afhankelijk van subsidie en sponsoring. We stellen ons voor....

 

 
 

 

 

Alfred van Mameren

Mijn wieg stond 56 jaar terug in de Nijmeegse binnenstad. Inmiddels wonen we al ruim 20 jaar in Lent. We, dat zijn Jolande en ik en onze twee studerende dochters. Ik werk bij Provincie Noord-Brabant aan duurzame landbouwprojecten en heb mijn eigen coachpraktijk Coaching Lent.

Ik doe altijd wel iets in Nijmegen in de hoek van vernieuwing. Het type actie groeit mee met mijn eigen interesses. Nu is dat vooral tuinieren en het zelf telen van groente en fruit. Ik vind het erg goed dat door deze nationale trend veel gezinnen weer leren hoe ons eten groeit en dat het kweken daarvan echt een vak is. Daarom hebben de moestuinen ook een plek gegeven in de Nijmeegse Open Tuinendag. 

Ik richt me bij de Nijmeegse Open Tuinendag op strategie en communicatie, zoals deze website en ons Instagram-account.

Dit jaar doen we zelf ook weer mee. Jolande en ik tuinieren zoveel mogelijk biologisch, van zaden tot bollen en tuinaarde. Zoek op mijn naam of op Aragonstraat en je leest de beschrijving van onze tuin. Tot ziens!

 

Paul Giesen

Ik woon in Nijmegen en ben getrouwd met Angeline Vermeulen. We hebben 4 kinderen. Tot 2018 werkte ik als huisarts in gezondheidscentrum ’t Weeshuis aan de Begijnenstraat 29 in Nijmegen. Nu werk ik freelance en ben ik verbonden aan het Radboud UMC. Over mijn tuin inspiratie: achter gezondheidscentrum ’t Weeshuis ligt een mooie stadstuin waarin we met vijf vrijwilligers actief zijn. Het is een prachtige groene oase met bloemen, moestuin, bomen en kippen. Met de organisatie van de Nijmeegse Open Tuinendag hoop ik op meer verbinding tussen bewoners en op samen genieten en milieubewust tuinieren.

 

 

 

 

Een klein stukje historie

Wij namen in 2022 de organisatie van de Nijmeegse Open Tuinendag over van oprichter Loes Halsema uit de Hazenkamp. Zij organiseerde de eerste editie in 2000 en richtte zich op de schoonheid van alles wat groeit en bloeit. Loes ontving voor haar inzet zelfs een koninklijke onderscheiding. Nadat de dag door corona twee keer niet kon doorgaan, heeft Loes besloten te stoppen. Dat zij een traditie in gang heeft gezet, blijkt uit de groep deelnemers. Veel ervan doen al mee vanaf de eerste keer!

Sinds 2022 hebben we onze aandacht uitgebreid van siertuinen naar meer soorten tuinen. In de stad biedt elke tuin ruimte aan planten, dieren en insecten. Verder zorgt groen voor verkoeling in warme zomers en kunnen parken en publieke tuinen mensen in de wijk verbinden. De laatste jaren kweken Nijmegenaren ook steeds vaker hun eten in eigen tuin, waardoor een levendige nieuwe kennis over moestuinieren is ontstaan. Door onze aandacht daarvoor melden zich steeds meer buurttuinen bij ons aan, die ook groente en fruit kweken en oog hebben voor stadslandbouw. Mede hierdoor trekt onze tuinendag ook weer andere bezoekers met brede interesse.

 
Cookie-instellingen